Köpa en båt


KÖPA EN BÅT

NÄR DET ÄR DAGS ATT KÖPA EN BÅT ÄR DET VIKTIGT ATT VARA NOGGRANN SÅ ATT BÅTÄGANDET FÅR DEN POSITIVA START MAN ÖNSKAT SIG. GÅ IGENOM CHECKLISTAN LÄNGST NER PÅ SIDAN OCH FÖRSÄKRA DIG OM ATT DU INTE MISSAT NÅGOT

Pris

När det gäller begagnade båtar är priset mer svårbedömt än för nya båtar. Men det finns tips som hjälper till i värderingen:

Bevaka marknaden under en längre tid. Det ger en bra bild av hur olika båttyper prissätts och om de säljs snabbt eller tenderar att bli kvar på marknaden. En båt som blir kvar på marknaden under en längre tid kan indikera ett för högt satt pris.

Kolla statistik på tidigare sålda båtar. En serietillverkad båt är i regel lättare att prissätta än udda exemplar då det finns mer försäljningsstatistik att tillgå.

Skilj på pris som är satta av en privatperson och en seriös båthandlare. Privata aktörers prissättning kan variera mycket och här bör man vara noggrannare i sin analys av priset. 

Att lägga ett skambud är sällan populärt men ett seriöst bud bör alltid vara av intresse. 

Pris är inte bara kopplat till modell eller storlek. Skick och utrustningsnivå kan variera och ha stor påverkan på priset. Känner du dig nöjd efter båtköpet har du troligtvis gjort en bra affär.

Tänk på att även för nya båtar kan priset vara något att förhandla. Är priset inte påverkbart kan utrustningsnivå vara en bra utgångspunkt i förhandlingen.

Kontrakt

När du ska köpa en båt ska det alltid upprättas ett köpekontrakt. Ett exempel kan du hitta hos Konsumentverket här. Där kan du se vad kontraktet ska innehålla. Finns lös egendom som du vill ska ingå/inte ingå bör kontraktet kompletteras med det. Var noga med att få till ett väl ifyllt kontrakt i syfte att minimera risken för framtida oenigheter. 

Vid köp hos en seriös båthandlare kan man vara trygg med att det finns former för upprättande av köpekontrakt.

Konsumentskydd

Konsumentköplagen gäller när du köper en båt av en näringsidkare, alltså en båtaffär/båthandlare. Men den gäller inte när du köper en båt av en privatperson. Då gäller köplagen som ger ett något sämre konsumentskydd, till exempel om båten skulle bli stulen eller att produkter går sönder. 

”Känner du dig nöjd efter båtköpet har du troligtvis gjort en bra affär”

Registrera båten

Köper du en fritidsbåt som är längre än 15 meter måste den registreras i Trafikverkets sjöfartsregister. Även mindre båtar kan registreras vilket kan vara en god ide, för att underlätta återlämnande, om båten exempelvis blir stulen eller sliter sig i en storm. Båtar under 5 meter registreras i regel inte.

CHECKLISTA