Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apohem
Varför blir man sjösjuk? Sjösjuka är en form av rörelsesjuka som kan uppkomma hos alla med fullt fungerande balansorgan. Det anses uppkomma då kroppen reagerar på att den “information” från synsinnet och balanssinnet som skickas till hjärnan inte överensstämmer. Vi människor bedöms vara mest känsliga vid en full vågrörelse på tre till fem sekunder, så som vid grov sjö.
Här kommer 7 tips för att motverka sjösjuka:
1. Kolla mot horisonten
Ett knep de flesta nog har hört men det är inte är en skröna. Då synen får en fast punkt att fokusera på kommer “informationen” från rörelse och synorgan att överensstämma bättre.
2. Svalka, torr, mätt
Att hålla sig sval skapar för det flesta en mycket behagligare känsla. Orka anpassa din klädsel även när det är jobbigt för att hålla kroppen en behaglig temperatur. Skilj dock på svalka och att frysa vilket inte är att rekommendera. Också viktigt att inte vara blöt och inte ha en tom mage, båda saker som kan trigga sjösjukan.
3. Armband
Även kallat akupressurarmband har för många en mildrande effekt mot illamående utan att skapa trötthet. Sea-Band har sålts i över 30 år och i 40 länder världen över.
4. Tuggummi
Det finns även receptfria tuggummin som kan ha en positiv effekt. Effekt efter 15-20 minuter, kan även hjälpa när sjösjukan redan uppkommit.
5. Medicinera
Att ta tabletter mot sjösjuka kan vara mycket effektivt. En mycket vanlig biverkan är trötthet, men jämfört med ett rejält illamående så kan det vara värt (följ då punkt 6). Observera att för optimal effekt måste dessa tas i förebyggande syfte ett par timmar innan resan.
Meklozin (Postafen) är receptfri och rekommenderas av läkare. Tas minst 1 timme före avresa, därefter var 12:e timme för längre resor.
Prometazin (Lergigan) är receptbelagd, men effektiv mot illamående. Finns som tablett och oral lösning, får användas från 2 års ålder. Ger 1-2h före resa, vid behov kan 2 ytterligare doser ges under dygnet.
Tips vid sjösjuka under dagtid att testa Lergigan Comp, som även innehåller koffein för att motverka trötthetsbiverkan. Tala med din läkare.
Scopolamin (Scopoderm depotplåster), är ett receptbelagt plåster som appliceras på huden bakom örat. Verkar i 72 timmar. Från 10 års ålder. Appliceras 5-6h före resa för optimal effekt. Tala med din läkare.
6. Sov
Har du inga uppgifter att lösa på båten är det här det absolut effektivaste när sjösjukan väl är framme. När du sover minskar balansorganets känslighet. Behöver du kräkas först, gör det. Gå sen och lägg dig långt ner i mitten av båten där det i regel gungar minst.
7. Ingefära
Ingefära är en naturlig behandling mot sjösjuka som har använts i århundraden. Forskning har visat att ingefära kan minska illamående och kräkningar som orsakas av rörelser i båten. Ingefära kan tas som en kapsel eller drickas som te för att lindra symtomen av sjösjuka.